Domain Tescili Nasıl Yapılır?
Yeni bir girişim söz konusu olduğu için güçlü ve kalıcı bir imaj oluşturabilmek isteniyorsa, alan adı oldukça önemli bir rol oynamaktadır. Bu nedenle kurumsal kimliğinize oturacak bir alan adı bulabilmek amaç edinilmeli ve kapsamlı bir araştırma yapılmalıdır.
Nasıl Yapılır?
Domain, ICANN yani İnternet Tahsisli Sayılar ve İsimler Kurumu tarafınca yetkilendirilmiş kuruluşlar aracılığıyla tahsis edilir. Bu kuruluşlar ile belirlenen bir alan adı istenirse bir yıl veya on yıllık sürelerle tescil edilebilir. Ülke koduna sahip olan alan kodlarında ise bu süre en az beş yıl olarak belirlenmiştir. Anlaşılacağı üzere, bir alan adı satın alınır ancak ödenmiş olan miktar karşılığında belirli bir süre için kullanılabilir. Alınan alan kodu geçerli süreler içinde tescil edilmezse, başkalarının kullanımına açılabilir. Yani alan ismi uzun süreler kullanmak isteniyorsa, yenilenme süresi içinde tekrar tescil edilmesi gerekir.
Kullanımı
Bir alan adı tescil edildiğinde öncelikli olarak bu hizmeti veren kuruluşun domain sorgulama paneline ulaşılması gerekir. Bu panelden markaya ya da işletmeye uygun alan isimleri sorgulanabilir. Hangisinin uygun ve hangilerinin dolu olduğu görülebilir. Eğer çok istenilen bir alan adı varsa fakat başkasının kullanımına sunulmuşsa, sahibi ile iletişime geçmek fayda sağlar. Bu durumda neler yapılabileceğini öğrenmek için, WHOIS hakkında araştırma yapmak fayda sağlar.
Alan İsmi Seçimi
Yeni bir girişim söz konusu olursa, güçlü ve kalıcı bir görüntü oluşturmak için, alan isminin seçimi oldukça kritik bir rol oynamaktadır. Bu nedenle kurumsal kimliğe doğru gelecek bir alan adı bulabilmek için derin ve kapsamlı bir araştırma yaparak başlanmalıdır.
Domain Seçerken Dikkat Edilmesi Gerekenler
Domain Uzunluğu
Domain Uzantısı (TLD)
Domain Karakterleri
Domain ve E-Posta İlişkisi
Öncelikle kullanılacak domainin yapılan işi, firmayı veya markayı en iyi şekilde yansıtması gerekir. Domain kısa ve öz olmalıdır. Çünkü uzun domainler hem telaffuzu zorlaştırır hem de kullanılacak kurumsal mail adreslerinin bulunmasını zorlaştıracaktır. Domain seçilirken, Türkçe karakter kullanılmamalıdır. Bazı tarayıcılar Türkçe karakter domainleri destekliyor gibi görünür fakat asıl kullanımda domaine bağlı kurumsal mail adreslerini kullanmakta güçlük çekilebilir.
Tescil Yapma Aşaması
Domain tescili yaparken bütçe doğrultusunda mümkün olan en uzun süreli tescil yapılması önerilir. Çünkü tescil edilen domain uzun süre kullanım satın alınmaz, domain tescili yıllık olarak yapılarak satın alınan yıl boyunca kullanım hakkı kişiye ait olmaktadır. Her yıl ücretini ödeyip uzatılan şartıyla domain kişide kalmaya devam edecektir. Farklı sebeplerden dolayı süresinin yenilenmesi kaçırılırsa domaini kullanılmayacak olup bu gibi bu domainde yayınlanan web sitesi ve kurumsal mail adresleri bu durumdan olumsuz etkilenecektir. Ayrıca üzerinden çok fazla süre geçmesi durumunda domaini tekrar almak için, normal tescil ücretinden çok fazla cezai işleme maruz kalınabilir veya tekrar alınabilme süresi kaçırılırsa o domaini bir daha tekrar alınamaz.